Header Vasco Dit is Brisk, klik om naar zijn pagina te gaan Dit is Vasco, klik om naar zijn pagina te gaan Dit is mn puppy, klik om naar het PuppyBlog te gaan


 

 

 

 

 

 


Pootjes

Pootjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brisk en Koen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brisk en Koen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brisk en Koen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn tweede Border Collie: BRISK

Brisk
klik op een foto voor een vergroting

Brisk is een kortharige zwart-wit driekleur border collie reu met stamboom. Hij is geboren op 29 oktober 2001. Zijn moeder is gedekt in Ierland voordat zij verkocht werd. De pups zijn in Nederland geboren.
Border Collies en schapen.... het is een verslaving. Zowel het hebben van een Border Collie op zich als het schapendrijven. Dus toen ik met Vasco al leuk aan het schapendrijven was begon het te kriebelen... ik wil nog een Border!!! Na er lang en goed over nagedacht te hebben heb ik besloten dat één bij zou komen. Maar welke? Ik had flink wat vrije dagen gespaard dus er kon een pup komen. Van alle kanten kreeg ik tips en adviezen. Ik wilde er echt eentje uit schapendrijf lijnen, eentje waar ik goed wedstrijden mee kon lopen. Mijn gekozen oudercombinatie kreeg helaas maar 1 pup en die bleef bij de fokker. En nu? Op advies ben ik naar een nest gaan kijken en jawel, er zat er eentje bij waar ik direct voor viel. Geregeld! Of niet... Hij bleek maar één ingedaalde bal te hebben, de 2e konden ze niet eens localiseren dus de fokker wilde mij dat hondje niet verkopen, te risicovol. Erg jammer! Maar een broertje was nog beschikbaar, of ik die wilde? Nou, eigenlijk niet want toen ik op bezoek was, was dat juist degene die ik absoluut NIET wilde. Dat puppie lag alleen maar te slapen en achterin de werpkist te rillen en was alles behalve vrolijk en vrij, onttrok zich aan alles.

Brisk puppy           Brisk puppy

Maar de fokker zei dat hij helemaal was bijgetrokken en net zo vrolijk en vrij was als de rest. Nou ja, als dat zo is dan neem ik hem. Een gerenomeerde fokker & tophandler... wie ben ik dan als beginnend handlertje? Dus de pup kwam bij ons wonen en hij kreeg van mij de naam 'Brisk'. Brisk is een Engels woord dat 'actief, levendig' betekend.

Waar Vas is, is BriskVasco hield helemaal niet van puppies maar, vol vertrouwen in mij en in mijn beslissingen, accepteerde hij Brisk meteen en volledig. Al vond hij het puppie maar lastig want overal waar hij ging, ging dat kleine ding ook.....

 

Briskje op de poef
Brisk deed meteen alsof hij al jaren bij ons woonde en pikte meteen mijn poef in als zijn plek. Hij werd groter dan de poef maar die poef is hij blijven gebruiken totdat deze volledig op was.

 

Brisk op de poef

Brisk is nooit naar de puppycursus geweest. Ik weet zelf wat ik verwacht van mijn honden en hoe ik ze dat moet leren dus dat vond ik niet nodig. Mede omdat we ook al naar de schapentraining gingen 2 a 3 keer per week. Tijdens de wandelingen zouden we ook voldoende andere rassen tegenkomen en hij ging direct mee naar de schapen en daar leert hij zich ook te gedragen in sociaal opzicht omdat daar altijd veel honden zijn. Brisk heeft nog nooit enige interese getoond in fietsers, auto's, hardlopers of wat dan ook. Schapen hadden zijn interesse maar dat was ook alles. De typische border pup ellende is mij met hem bespaard gebleven. Of dat kwam omdat hij van kleins af aan bij de schapen kwam en dus zijn drijfinstincten niet op andere dingen hoefde te uiten of dat hij het zowiezo nooit gedaan zou hebben? Zeg het maar. Ik neem mijn volgende BC pup in ieder geval van kleins af aan weer mee naar de schapen! Met Brisk ben ik natuurlijk pas begonnen met werken toen hij ouder was, zo rond één jaar. Tot die tijd mocht hij achter de omheining observeren. In 2004 hebben we onze startlicentie gehaald.

Brisk Schapendrijven

Ondanks het feit dat zijn puppietijd voor mij relatief makkelijk ging qua typische border-collie fratsen, is Brisk geen makkelijke hond gebleken. Met Vasco was ik verwend met een hond die zeer stabiel was en volledig te vertrouwen, onze communicatie was bijzonder goed. Met Brisk was dat heel anders. Die was heel lastig te corrigeren, was van puppie af aan al in staat om in mijn hand te bijten als ik hem iets uit zijn bek pakte of zijn oren moest schoonmaken ofzo. Hij accepteerde dat niet. Ik heb bij hem echt keihard mijn grenzen moeten aangeven en hem keihard moeten laten merken dat ik niet bluf als ik hem corrigeer maar dat er daadwerkelijk een consequentie aan zit als hij mij negeert of tegen me in gaat. Hij is altijd onzeker, angstig en schrikachtig geweest en gebleven. Een 'high maintenace dog' zeg maar. Als ik emotioneel ben bijvoorbeeld, ligt hij direct te rillen als een rietje. En aangezien ik niet het al te veel geduld bezit zijn wij niet altijd een goede combinatie. Dus we hebben noodgedwongen allebei veel geleerd! Ik heb het idee dat we het samen goed gedaan hebben want niemand ziet (meer) aan hem dat hij onzeker is. Maar alle redenen die ik had om Brisk als pupje niet te willen hebben zijn wel uitgekomen. Ook dat is een goede les geweest, ik neem nooit meer een hond op aanraden van iemand anders als ik zelf van mening ben dat het puppy niet bij mij past. Ik volg mijn gevoel. Punt.

Klik om naar boven te gaan

Maar op heel veel vlakken heb ik er een hele leuke, fijne hond aan. Vooral met (kleine) kinderen is hij geweldig. Hij heeft al menig kind over zijn/haar angst voor honden heen geholpen. Hieronder staat een kort filmpje waarin te zien is hoe hij met een klein kindje speelt.

 

 

Brisk en KoenBrisk heeft altijd al van de straat gegeten. Alles gaat naar binnen bij hem, vooral roadkill was favoriet wat dus wel eens tot gevaarlijke situatues heeft geleid. Dit heb ik hem wel enigzins af kunnen leren maar vooral vogelpoep bleef interessant. Na zijn castratie kwam daar ook kattenstront en zelfs hondenstront bij. Zeer vervelend, vooral voor zijn gezondheid. Maar afleren is nagenoeg onmogelijk. Met brokken eten had hij moeite, hij gaf vaak over. Als ik zijn brokken week gaat het goed dus dat doe ik nu al jaren. Brisk heb ik in 2007 (hij was toen 5 jaar) laten castreren. Hij had zoveel last van de hormonen die door zijn lijf gierden als er loopse teven in de buurt waren dat het mij haast pijn deed om hem te zien lopen. Dat was tevens de 1e keer dat hij onder narcose ging en dat verliep, op z'n zachts gezegd, niet soepel. Hij bleef er bijna in. Zijn lijf verzette zich enorm tegen de narcose, doodeng om te zien. Alles wat roze zou moeten zijn werd blauw-paars, stuipen en krampen. De crashcart kwam er al aan maar hij had zich over gegeven aan de narcose en het was ok. Verder verliep de operatie goed.

Klik om naar boven te gaan

Brisk is ook een goed voorbeeld geweest voor de Border Collie eigenschap dat ze zich liever kapot werken dan stoppen. Na een training met de schapen liet ik de schapen naar een ander veld gaan, hek dicht en wij van het veld af. Maar Brisk lag daar en bewoog niet. Met geen mogelijkheid. Bleek dat er iets in zijn achterhand niet goed was (gegaan) waardoor hij niet meer kon lopen. Hij heeft niets laten merken zolang er schapen waren! Dus hond opgetild en in de auto gelegd. Met rust is het weer over gegaan. Later was hij met regelmaat mank aan de voorkant en ik dacht dat dat iets te maken had met die andere situatie, misschen overbelast aan de voorkant omdat hij zijn achterkant wou ontzien? Maar het ging niet over, het ging beter met rust maar kwam meteen weer terug als hij actiever was. Dus naar de specialist, B. Carrière, in Ermelo. Ik wilde niet dat Brisk onder narcose ging gezien zijn eerdere ervaring met narcose, maar de dierenarts had al een sterk vermoeden waar het probleem zat en narcose was niet nodig voor die foto, ik kon hem vasthouden. Diagnose: voetartrose. Lekker dan. Speciaal voer (mobility special van Royal Canine) en medicijnen (cortaphen) en geen piekbelasting, rekening houden met de ondergrond, vorst, kou ed. Niet meer achter ballen aan rennen. Hij was toen bijna 6 jaar. Dankzij het voer en de medicijnen heeft hij het jaren goed gedaan tot we eind 2011 over moesten op metacam ipv cortaphen. Dat medicijn voldeed (achteraf gezien) absoluut niet en toen de ijskoude 2 weken van -20° in februari 2012 voorbij waren had Brisk zoveel pijn dat hij enorm aggresief werd. Hij heeft mij zelfs gebeten. Ik heb hem meteen weer op de cortaphen gezet en dat scheelde, maar niet genoeg. Ook de maximale dosering niet. Na het een en ander geprobeerd te hebben in overleg met mijn eigen dierenarts en met Ermelo zijn we uiteindelijk uitgekomen op het geven van tramadol naast de cortaphen. Hij was zo ellendig van de pijn dat ik het niet langer kon aanzien en op het punt stond hem uit zijn lijden te verlossen. Gelukkig gingen we het goede seizoen tegemoet (droger en warmer) en langzaam maar zeker leek hij minder pijn te hebben en uiteindelijk ging het weer redelijk goed. De winter erop (2012-2013) zag ik niet echt hoopvol tegemoet maar hij heeft het super gedaan en heel weinig pijn gehad.

Vasco & Brisk eten

Omdat het risico aanwezig was dat hij niet meer bij de schapen kon werken ben ik in de zomer van 2012 begonnen met clickeren, zodat we ons in de winter binnen konden vermaken mocht hij weer te veel pijn krijgen. Hij vond het helemaal geweldig! Hij kan geen genoeg krijgen van de doggydance moves en de klusjes in huis zoals deuren open en dicht doen, keukenlades open en dicht doen enzovoort. Hartstikke leuk dat er een compleet nieuwe wereld voor ons open ging. En met de clicker leert hij nieuwe dingen veel sneller aan dan zonder. Heb ik ook weer wat geleerd: ervaring opgedaan met de clicker. En erachter gekomen dat zo'n clicker, danzij de precieze timing, echt super werkt.

VVasco, Brisk & Sjakie

Daarop volgend heb ik besloten om een cursus treibball te gaan volgen met hem (is minder belastend dan schapendrijven) en ook dat vond hij geweldig! En ik ook. Grappig dat hij op zijn 11e voor het eerst op een hondenschool kwam! Maar uitgeleerd is hij nog lang niet. Hij maakt ontzettend snel vorderingen met het treibballen, ondanks zijn hoge leeftijd. En het belangrijkste van alles: we hebben heel veel plezier samen!

Brisk Treibball

 

Klik om naar boven te gaan

Neen een kijkje op de fotopagina om meer foto's van Brisk te bekijken.