Header Home Dit is Brisk, klik om naar zijn pagina te gaan Dit is Vasco, klik om naar zijn pagina te gaan Dit is mn puppy, klik om naar het PuppyBlog te gaan


Sterrenbeeld Cassiopeia

Sterrenbeeld Kleine Beer


Sterrenbeeld Draak


Sterrenbeeld Cepheus


Sterrenbeeld Orion


Sterrenbeeld Stier


Sterrenbeeld Tweelingen


Sterrenbeeld Auriga (Wagenman/Voerman)

STERREN KIJKEN (pagina 1 » pagina 2):

Als je 's avonds buiten loopt met of zonder honden, of lekker buiten zit op een mooie zomeravond en het is helder zie je allemaal sterren. Wil je meer weten over sterrekunde in het algemeen, neem dan een kijkje op de Bright Borders pagina 'sterren kijken deel 2'. Op het sterrenbeeld 'de grote beer' (de steelpan) na, zullen de andere sterrenbeelden je misschien niet veel zeggen. En toch is het niet heel moeilijk om andere sterrenbeelden te gaan herkennen, en van daar uit zelfs losse sterren. Sterren staan ten opzichte van elkaar namelijk altijd op dezelfde plaats. Door bepaalde sterren met denkbeeldinge lijnen met elkaar te verbinden zie je het grotere geheel, een sterrenbeeld. Door denkbeeldige lijnen van het ene sterrenbeeld naar het andere te trekken kan je andere sterrenbeelden vinden. Helemaal onderin deze pagina vindt u overzichtskaarten van de sterrenbeelden ingedeeld per seizoen, klik hier om daar direct naartoe e gaan.

Sterren kijken in de winter is ideaal want dan is het al vroeg donker en zie je vaak, als het onbewolkt is, alleen de helderste sterren en herken je de sterrenbeelden dus makkelijker dan in de zomer. In de zomer zie je bij helder weer vaak ook de minder heldere sterren en 'verdwijnen' de herkenbare sterren in een zee van andere sterren. Maar, niet alle sterrenbeelden die je in de winter ziet, kan je ook in de zomer zien! We beginnen bij de Grote Beer. De Grote Beer is een circumpolair sterrenbeeld, dat wil zeggen dat het altijd boven de horizon te vinden is. Wel wisselt de locatie; in de lente staat het sterrenbeeld vrijwel recht boven je hoofd, in het najaar wat lager in het noorden. De Grote Beer behoort, samen met onder meer Cassiopeia (in de vorm van een 'W') en Orion tot de meest zichtbare sterrenbeelden van het noordelijk halfrond. De poolster is een belangrijke ster waaromheen alle andere sterren in 24 uur tijd lijken te draaien: het middelpunt van de halfronde draaiende bol die wij als sterrenhemel zien. Om de Poolster te vinden kun je de twee meest rechtse sterren van de steelpan van de Grote Beer naar boven door trekken. Als de de afstand tussen beide zo'n vijf keer verlengt, kom je vanzelf bij de Poolster uit. Deze vormt tevens het hoogste punt van de steel van de Kleine Beer die ook de vorm van een steelpan heeft. Ook de Kleine Beer is een circumpolair sterrenbeeld: deze is het gehele jaar zichtbaar. Orion (zandloper of reus) is een echt wintersterrenbeeld en zien we in de zomer dus niet. Vanuit Orion kunnen we ook denkbeeldige lijnen volgen en zo andere sterrenbeelden vinden zoals het sterrenbeeld Stier, Tweelingen en Wagenman (of Voerman).

Sterrenbeelden draaien om de poolster heenVanuit ons gezien staan sterrenbeelden nooit op dezelfde plek: ze draaien schijnbaar om de poolster heen maar blijven ten opzichte van elkaar altijd op dezelfde plek staan. De afbeelding rechts laat dat duidelijk zien. Hoe noordelijker je komt, hoe hoger de poolster aan de hemel staat. Ben je op de noordpool dan staat hij loodrecht boven je hoofd in het zenit. Bij ons in Nederland staat er dus altijd een andere ster recht boven je hoofd.

 

Klik om naar boven te gaan


Zo vindt je de Poolster vanuit de Grote Beer In deze afbeelding zie je hoe je de poolster vindt vanuit de Grote Beer: Trek een denkbeeldige lijn door de 2 sterren die de achterkant van de steelpan vormen en verleng dit stukje 5 keer. De poolster is niet de helderste ster en staat niet recht boven je hoofd. Trek een denkbeeldige lijn van de poolster naar beneden en je weet welke richting het noorden is. De poolster is onderdeel van het sterrenbeeld kleine beer. De staart van sterrenbeeld Draak slingert tussen de kleine beer en de grote beer door.

Please enable JAVATM to use the Mini-AstroViewer night sky map. Klik rechts op de knop 'Mini-Astro Viewer' om de sterrenhemel van dit moment te bekijken (als de knop niet zichtbaar is klik dan op de tekst). Let op: de locatie is New York, stel dit in op bv Utrecht door op 'location' te klikken en met de muis naar 5° East en 52° North te gaan. Klik en klik dan op ok. Is het nu bijvoorbeeld half 1 's middags en je wil kijken wat je vanavond kan zien, of over 3 weken, dan kan je dat ook instellen. Zowel de datum als de tijd (tijd van de viewer is UT, dus plus 1 uur wordt NL'se tijd). Dit is een mini-viewer. De volledige Astro Viewer is veel uitgebreider, je kan dan bv instellen of je de namen van de sterrenbeelden wel/niet wil zien en in welke taal. Klik hier om de mogelijkheden te bekijken en om deze interactieve viewer te gebruiken. Een aanrader!! 

Op deze pagina zie je een aantal afbeeldingen van herkenbare sterrenbeelden. Om een echte sterrenkaart te bekijken klik hier. Wil je meer weten over sterrekunde in het algemeen, neem dan een kijkje op de Bright Borders pagina 'sterren kijken deel 2'.

 

Sterrenbeeld Bootes (Ossenhoeder?Berenhoeder)                            Klik om naar boven te gaan                        Sterrenbeeld Perseus