Header Border Collie Pagina Dit is Brisk, klik om naar zijn pagina te gaan Dit is Vasco, klik om naar zijn pagina te gaan Dit is mn puppy, klik om naar het PuppyBlog te gaan






























 

Pootjes

Het opvoeden en trainen van een Border Collie:

Trainen en opvoeden zijn termen die vaak gebruikt worden om hetzelfde doel te omschrijven: We willen dat de hond luisterd en braaf is. Vanuit het oogpunt van de hond is het juist belangrijk dat de baas non-verbale communicatie van de hond begrijpt (de lichaamstaal) zodat hij een veilig, goed en stabiel leven tegemoet kan zien. Oftewel: we moeten onszelf trainen, dan kunnen we de hond opvoeden. Daar zijn de meeste cursussen ook voor, te beginnen bij de puppycursus. Ons wordt geleerd hoe we met de hond om kunnen gaan. Wij brengen dat vervolgens thuis in de praktijk en brengen in onze dagelijkse omgeving de hond bij wat gewenst- en ongewenst gedrag is èn we leren hem commando's aan. Voor de hond is vooral het sociale aspect in een cursus belangrijk, met de baas tussen soortgenoten zijn.
Heeft de hond respect èn vertrouwen in zijn baas, dan is het fundament voor een perfecte hond-baas relatie gelegd. Maar respect en vertrouwen hebben van je hond moet je verdienen: altijd eerlijk, rechtvaardig, duidelijk en consequent zijn (vanuit het oogpunt van de hond) en dus nooit je frustraties op hem afreageren of boos worden! Corrigeren? Natuurlijk. Boos worden? Nee. Schreeuw maar ff lekker tegen een boom, haal diep adem en begin opnieuw. Een hond weet altijd precies wat zijn prioriteit no.1 is. Als de baas dat even niet is, vat dat dan niet persoonlijk op. Hij doet dat namelijk niet om jou te pesten maar gewoon omdat hij hond is en omdat hij simpelweg ff geen tijd voor je heeft omdat je op dat moment niet zijn 1e prioriteit bent. Punt. Dus realiseer je dat, wordt niet boos en zorg dat je wèl zijn 1e prioriteit wordt. Alle opvoeding en training valt en staat met het correct toepassen van welke methode dan ook èn precies weten hoe je je hond bereikt zodat hij begrijpt wat jij wel / niet wil. 

Wil je goed voorbereid zijn en weten wat je bij het opvoeden van een Border Collie tegen kàn komen, lees dan onderstaande tekst over 'Wat je moet weten over De Border Collie' goed door, liefst voordat je besluit om een Border Collie te nemen. Weet waar je aan begint. Een absolute aanrader om ook door te lezen is de 'opvoedingsgids voor de Border Collie', geschreven door Greet Abbink. De gids staat hier op deze pagina. Wil je de gids opslaan om als naslagwerk te bewaren, klik dan hier voor de pdf versie of hier voor de internetversie. Algemene info over de Border Collie is te vinden op de pagina 'De Border Collie', info over de gezondheid van het ras is te lezen op pagina 'Over de gezondheid van de Border Collie'.

Het sociale gedrag van de hond is niet aangeboren. Het is wel in aanleg aanwezig maar moet door leerprocessen ontwikkeld worden. De hond krijgt, net als de mens, bij de geboorte bepaalde eigenschappen mee; de zogenaamde erfelijke eigenschappen, die van invloed zijn op zijn gedrag. Daarnaast doorloopt de hond, voordat hij volwassen is, een aantal fasen die minstens evenveel invloed uitoefenen op zijn latere gedrag. De belangrijkste tijd in het leven van een hond is de socialisatieperiode, die de eerste maanden van zijn leven beslaat. Dit begint dus al bij de fokker en u bent verantwoordelijk zodra de pup bij u in huis is dus bereidt u goed voor op deze allesbepalende periode. Klik hieronder op 'ontwikkelingsfasen van de hond' om over dit o zo belangrijke onderwerp te lezen. Lees ook dit artikel over groei eens door zodat u ook weet wat er met het skelet van de pup gebeurt.

Onderaan deze pagina staat nog wat algemene info zoals een voedingsschema, ontwormen, wanneer de tanden doorkomen, de dierenarts, vaccineren, castreren en het zindelijk maken van de pup.

 

Klik om de tekst weer te geven / verbergen WAT JE MOET WETEN OVER DE BORDER COLLIE

De Border Collie is een bijzonder ras. Iedereen weet dat het een werkras is en dat de Border Collie het liefst schapen drijft. Waarom wil men dan de Border Collie slechts als 'huishond' houden? Is men gevallen voor zijn gehoorzaamheid of de ideale schofthoogte? (middelgrote honden zijn immers makkelijker in huis te houden). Dat ze goed luisteren is een reden die vaak wordt genoemd maar er zijn ook heel veel Border Collies die voor geen meter luisteren. Zij zijn een kwelling voor de eigenaar en zijn omgeving. Het grootste probleem dat men tegenkomt als een Border Collie als huishond wordt gehouden is het begrip 'eye'. Het eye is een soort starende, hypnotiserende blik dat de border Collie op alles wat beweegt uitoefent. Katten en andere honden, kanaries in de volière, de goudvis in de kom maar ook fietsers, wandelaars en auto's. Sommige mensen vinden dit nu juist zo leuk aan de Border maar het eye kan zo extreem worden dat er niet meer mee te werken valt. Laat staan dat de hond nog enigszins normaal op zijn omgeving reageert. Ze zijn niet te bereiken, niet met voer, niet met speeltjes en met de slipketting kun je ze de kop van het lijf rukken, ze blijven bij de volgende auto zo weer het eye vertonen.
Veel mensen kennen dit gedrag van de Border Collie niet of denken er te licht over. Het bezit van eye kan niet-, matig-, sterk- of heel sterk aanwezig zijn in de hond en komt pas op een leeftijd tussen de 4 en 10 maanden naar voren. Bij een pup is het nog niet te zien hoe sterk het eye gaat worden. Het eye zorgt ervoor dat de hond buitengewoon veel interesse heeft naar de buitenwereld (vee, verkeer of andere huisdieren) en totaal niet op de baas. Het gevolg daarvan is dat je als eigenaar geen gezellige hond hebt die eens lekker bij je komt zitten. Ben je met zo'n hond op cursus dan geeft het meestal veel stress als de hond niet wil opletten. Instructeurs van de meeste hondenscholen kunnen u vaak niet helpen of u krijgt de meest vreemde (verkeerde) adviezen. Laat u niet ontmoedigen. Consequente opvoeding, vasthoudendheid (van u), consequente opvoeding, geduld, consequente opvoeding zijn de sleutelwoorden. Houdt u zich hieraan dan heeft u een hele fijne hond als deze volwassen is.

Laat u dus heel goed voorlichten bij een fokker of liefhebber van Border Collies en bedenk dat die Border Collie die zo mooi dat eye vertoont bij het schapen drijven dat ook doet bij het verkeer in uw huiselijke omgeving. Het is meestal wel af te leren of redelijkerwijs in goede banen te leiden maar dat kost u erg veel moeite. Het eerste jaar is de opvoeding van een Border Collie met veel eye een crime. Wanneer u uw Border Collie geen 'drijf' werk kunt bieden is het verstandig aan een bepaalde hondensport te doen zoals Flybal, Behendigheid, Speuren of iets dergelijks. Verder zijn alle Borders dol op ballen en frisbees en kunnen zich daar heerlijk in uitleven. (met jonge honden moet men wel uitkijken voor te gekke, wilde spelletjes, daar zij snel blessures oplopen) Daarnaast zijn er Border Collies die, wanneer zij veel werkdrang bezitten, vervelend gedrag gaan vertonen. Zij beginnen te nippen (licht bijten) aan voorbij wandelende benen of wapperende handjes van kinderen of zij vernielen uw huisraad. Ook honden die wel veel werk krijgen aangeboden vertonen dit gedrag. Het is dus belangrijk te weten dat u bij de opvoeding van een pup zeer zeker een Bench (kamerkenneltje of reiskooi) moet gebruiken. En uw opvoeding moet bijzonder consequent zijn. Als u het zielig vindt om de pup 'in een hokje' te stoppen dan moet u beslist geen Border Collie nemen. Het is namelijk veel zieliger als de hond na een half jaar weer weg moet omdat u zich toch verkeken heeft op het ras.....

Een niet opgevoede Border Collie kan binnen een paar maanden al een heel vervelend etterbakje zijn. Om een paar voorbeelden uit de praktijk te noemen:
Pootje heel druk en wild in huis
Pootje continue op- en af de bank en stoelen springen en op tafels springen
Pootje meubilair vernielen & tapijt opvreten
Pootje kleine kinderen platwalsen en in handjes, gezicht en haar bijten
Pootje in de enkels van alles wat loopt bijten
Pootje de trap op- en af rennen
Pootje waterbakken omver gooien
Pootje ernstige voederbaknijd
Pootje alles voor speelgoed aanzien
Pootje overdreven bezitterig
Pootje jaloers naar andere huisdieren en die dan maar molesteren
Pootje andere huisdieren fixeren (het eye)
Pootje andere huisdieren direct ranglager brengen
Pootje veelvuldig ruzie zoeken (veel Border Collies zijn a-sociaal)
Pootje als een idioot trekken aan de lijn
Pootje heel hardnekkig auto's of fietsers fixeren en dan najagen
Pootje bijzonder groot gebrek aan aandacht en slecht luisteren
Pootje moeilijk zindelijk worden (lijkt of ze het 'expres' doen)
Pootje veelvuldig deemoedsplasjes vertonen bij bezoek (kan wel een jaar duren)
Pootje agressie naar gezinsleden in ernstige vorm
Pootje overdreven angstig
Pootje bijzonder geluidsgevoelig / extreme angst voor onweer en vuurwerk
Pootje obessessief gedrag; schaduwen jagen, rondcirkelen, lucht happen
Pootje Enz. enz. Dit zijn voorbeelden uit de praktijk!!!! Gelukkig zijn veel eigenschappen van voorbijgaande aard of worden ze minder naarmate de hond ouder wordt. Doch de opvoeding bepaalt wel wat er uiteindelijk van de hond terechtkomt.

Het grootste gedeelte van deze tekst komt van de website van Hans & Greet Abbink. Het is een absolute aanrader om die website te bezoeken, voordat je problemen hebt met je Border Collie of als je problemen hebt met je Border Collie. 'Een Border Collie zien is heel iets anders dan een Border Collie hebben'..... Mocht u problemen krijgen en radeloos worden van uw hond dan weet u dat u niet de enige bent. U moet er echter wèl iets aan doen en er valt ook iets aan te doen. Als (liever voordat) je hond vervelend en/of neurotisch is, is het aan te bevelen om eens naar een schapendrijf trainingscentrum te gaan (waar ze niet alleen kennis hebben van schapendrijven maar ook van het omgaan met een Border Collie in het algemeen) of een andere sport te vinden waar in de behoefte van de hond wordt voorzien. Als dit puzzelstukje het ontbrekende stukje is in de onbewuste zoektocht naar 'het nut van zijn bestaan' van uw Border Collie, zal de onrust die in zijn lijf zit als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ookal beoefent hij de gekozen sport maar 1 keer in de week. Klik hier voor een lijst (pdf) met adressen in heel Nederland waar u kunt schapendrijven.
We hebben bij Trainingscentrum Border Collie Club Zwolle al vele Border Collie eigenaren zien komen met een enorme diversiteit aan problemen met hun hond. De oorzaak van hun problemen met de 'onhandelbare' hond was echter 99 van de 100 keer precies hetzelfde en heel simpel: de hond was de baas.......

Klik om naar boven te gaan

 

 

Klik om de tekst weer te geven / verbergen OPVOEDINGSGIDS VOOR DE BORDER COLLIE (auteur: G. Abbink)

Opvoedingsgids voor de Border Collie

Disclaimer: Het toepassen van de methoden zoals beschreven in deze gids hebben onze en vele andere honden geen schade berokkend. Derhalve valt het toepassen van deze methode op uw hond in uw situatie onder uw eigen verantwoording!

Waarom deze gids?
Omdat veel mensen nog steeds denken dat een Border Collie gevoelig is en niet bestraft mag worden. En dat daardoor veel problemen ontstaan. Omdat ik wekelijks gebeld wordt over een probleem dat ernstig uit de hand is gelopen maar dat voorkomen had kunnen worden. Omdat ik heel erg voor positieve training ben en helemaal lyrisch van 'clickertraining' maar desondanks toch zie dat veel Border Collies bij de gewone opvoeding er een potje van maken en geen greintje respect hebben voor hun baas. Omdat ikzelf ook andere methodes (correcties) toepas wanneer ik merk dat onze Border Collies onder ons gezag uit proberen te komen. Ik hoop dat hierdoor meer honden beter gaan luisteren naar hun baas en dat bazen hun hond meer als hond gaan beschouwen.

Voor vragen kunt altijd bellen: Greet Abbink-Burgers tel. 0545-840035 of kijk op de website http://www.schapenhoeve.nl/

Belonen en Straffen.
Belonen kun je op vele manieren doen, een vriendelijk prijzen in de vorm van ‘braaf’ een aai over de bol of het geven van iets lekkers. Het ligt aan de hond zelf wat hij het fijnst vindt. Border Collies die veel ‘eye’ vertonen naar bewegende objecten zijn vaak moeilijk bereikbaar. Leer een pup al vroeg om te reageren op een heel favoriet speeltje (trektouw of bal aan touw) en gebruik als beloningsvoedsel iets heel lekkers (gekookte kippenlevers of kookworst). Dergelijke beloningen gebruiken we bij het aanleren van zitten, af liggen en volgen bijv. Straf wordt bij het aanleren van gehoorzaamheidsoefeningen eigenlijk nooit gebruikt. Als de hond het niet begrijpt (en dat komt vaker voor dan niet willen), moeten we zelf duidelijker zijn in het aanleren van een bepaalde oefening. Straf wordt wel gebruikt bij de opvoeding en kun je met de stem doen, een zwaar foei of nee is vaak al voldoende. Toch zijn er regelmatig Border Collie pups die je het bloed onder de nagels weghalen en nergens op reageren. Dit type hond heeft een hardere aanpak nodig zoals het vastpakken en/of knijpen in het nekvel of aan de zijkant van de kop, het wang vel. Straffen op afstand kan heel goed met een ‘rammelblik’ (een cola blikje gevuld met spijkers en goed afgeplakt) Eerst een keer het blikje op de pup gooien (schrik-effect), daarna is rammelen voldoende. We hebben ook erg goede ervaringen met de “trainingsdiscs” en de “pet-corrector” (een busje waar een sissend geluid uitkomt).

Gedragskenmerken van de Border Collie.
De Border Collie is van oorsprong een ‘werkhondenras’. Van oudsher, maar ook nu nog, wordt dit ras gebruikt om vee te drijven. De Border Collie wordt niet alleen gebruikt voor het drijven van schapen maar ook koeien en soms zelfs paarden. De Border Collie drijft echter alles wat maar beweegt zoals men kan zien bij demonstraties met ganzen en loopeenden. Het drijven doet de Border Collie voornamelijk met zijn ogen en wordt volgens de Engelse term ‘the eye’ genoemd. Behalve dit eye gebruikt de hond natuurlijk ook zijn beweging om de dieren te sturen. Deze bewegingen zijn zeer snel en de hond is bovendien bijzonder wendbaar. (blessure gevoelig!) De Border Collie is een hond die zeer trouw is aan zijn baas, vooral de baas waarmee hij het vaakst ‘werkt’. Zijn werkhouding is meestal zeer ‘slaafs’ te noemen. Veel Border Collies vertonen een gedrukte, lage houding. Iemand die het ras niet kent zou zeggen dat de hond regelmatig ‘slaag’ krijgt. Vrijwel de meeste Border Collies zijn intelligent en gehoorzamen bijzonder goed. Enkele echter tonen een grote mate van zelfstandigheid en hebben niet of nauwelijks enige binding met hun eigenaar. Over het algemeen is de Border Collie een vriendelijke hond en een allemansvriend. Doch er zijn ook Borders die argwanend zijn en onbetrouwbaar naar mensen toe. Ook hun relatie met andere honden is niet altijd ‘sociaal’ te noemen. Vaak krijgt men het advies nooit aan een Border Collie te beginnen omdat het ras ‘gestoord’ zou zijn. Veelal krijgt men goedbedoelde maar niet altijd op waarheid berustend commentaar van ‘buitenstaanders’. Dergelijke opmerkingen maken u slechts onzeker, een gedragskenmerk dat juist bij de opvoeding van de Border Collie niet mag voorkomen. Enkele voorbeelden van vooroordelen zijn:
Een Border Collie kan slecht tegen alleen zijn
Een Border Collie sloopt je hele huis
Een Border Collie moet elke dag wel 20 km. rennen
Een Border Collie moet ‘schapen drijven’
Een Border Collie moet heel veel aandacht hebben
Een Border Collie is niet geschikt als ‘huishond’
Een Border Collie gaat je kinderen drijven
Een Border Collie kan niet met Katten

Klik om naar boven te gaan

Veel beweging?
Van de Border Collie wordt gezegd dat hij de hele dag ‘iets te doen’ moet hebben omdat hij anders ‘vervelend gedrag’ gaat vertonen. Men denkt vaak dat de Border Collies in Engeland de hele dag in beweging zijn met het schapen drijven maar dat is beslist niet waar. Heel veel honden liggen op een boerderij aan de ketting met een oude regenton als beschutting. Gelukkig beschikken steeds meer boeren over een fatsoenlijke kennel maar de hele dag loslopen is er niet bij. Op grote schapenbedrijven wordt slechts een aantal keer per jaar de hond ingezet om de grote kuddes uit de bergen te halen. Op kleinere bedrijven of tijdens veemarkten heeft de werkende Border Collie iets meer te doen. Over het algemeen heeft de Border Collie in Nederland in een gemiddeld actief gezin meer beweging dan zijn zogenaamde ‘werkende’ broertjes in Engeland. Ook de honden die in Nederland aan schapendrijf-, behendigheid- of gehoorzaamheidswedstrijden mee doen trainen in de regel slechts 2-3 keer per week. In het weekeinde worden vaak de wedstrijden gelopen maar dat zijn ‘kortdurende inspanningen’. Veel van deze sportmensen zijn over het algemeen ook nog ‘werkende’ en de hond is dan gewoon in huis.

De opvoeding van de Border Collie en het leren te aanvaarden van de ‘huis, tuin en keuken regels’ bepaalt uiteindelijk of u een prettige danwel een gestoorde Border Collie in huis hebt.

Echte nadelen!
Er zijn wel degelijk echte nadelen te noemen over de Border Collie. Nadelen die een ieder storen, zowel in huiselijke sfeer als bij het (drijf) werk.
- De Border Collie kan zo sterk het eye bezitten dat hij dat ook vertoont naar andere huisdieren (katten of honden) en hierdoor vaak een conflict met hen krijgt.
- Een jonge Border Collie die op een boerenbedrijf zichzelf ‘werk’ toebedacht heeft door bijvoorbeeld de katten of kippen te drijven heeft, als hij volwassen is, vaak geen aandacht meer voor het echte werk.
- Border Collies kunnen ook ‘eye’ vertonen naar auto’s en ander bewegend verkeer en zullen die objecten ook najagen als de kans zich voordoet. Verkeersongevallen behoren tot de doodsoorzaak nr. 1 bij de Border Collie.
- Een teveel van dat ‘eye’ is ook bij het drijfwerk lastig. De hond zit met zijn ogen als het ware ‘vastgeplakt’ aan één dier en vergeet de rest van de koppel.
- Sommige Border Collies (vaak die met het minste ‘eye’) staan te snel klaar met hun bek en zullen als zij niet goed getraind worden zeker een dier kunnen verwonden.
- Ook bij de ‘niet drijvende’ hondensporten zie je nog wel eens zo’n fanatieke Border die tijdens of na het lopen van een flitsend parcours de eigenaar behoorlijk fel ‘nipt’. (bij kinderen soms best pijnlijk, als de hond te ruw is in het spel)

Erfelijke aanleg. Bij de Border Collie wordt er regelmatig gesproken over ‘werklijnen’ en ‘showlijnen’. De uit een Showlijn stammende hond zou bijzonder geschikt zijn om als ‘huishond’ te fungeren en honden uit ‘werklijnen’ is vragen om problemen. Het komische is dat er best veel Border Collies in Nederland zijn, die voor het merendeel uit werklijnen komen, doch niet bij schapen werken en ook niet of nauwelijks interesse tonen. Daarnaast zijn er honden bekend die van de zogenaamde showlijnen afstammen maar ‘werken als de duvel’! Als je de stamboom van zo’n showhond eens goed bekijkt dan zie je dat de voorouders (vaak al in de 2e of 3e generatie) pure werkhonden zijn die uit de ISDS registratie (International Sheep Dog Society) komen. In sommige landen is er gefokt met Border Collies die wat zwaarder gebouwd zijn en meer vacht hebben en daardoor qua uiterlijk zeer verschillen van het ‘oude type’. Innerlijk zit er duidelijk minder verschil in, hetgeen wij zelf inmiddels hebben ondervonden. Beter is het om te spreken van bepaalde ‘familielijnen’. Ook in het land van herkomst bestaan er verschillen in aanleg wat het drijven betreft. Daarnaast spreekt men in Engeland veel over de hoeveelheid ‘eye’ die een hond bezit. (strong eyed en loose eyed bijv.) Het fijnst is een hond met gemiddeld eye maar dat is nou net bij een jonge pup van 7-8 weken niet altijd te ontdekken. Soms komt het eye opeens sterk naar voren als het hondje 12-16 weken is en dan zit het al bij de nieuwe eigenaar. Wanneer een pas aangekochte jonge Border Collie na een tijd werkelijk zoveel drijfaanleg of eye blijkt te bezitten dat hij in huis niet kan functioneren is het beter een ander tehuis voor hem te zoeken. Let wel: dit komt zelden voor; opvoeding speelt ook hier weer een belangrijke rol!

Gedragsstoornissen (voor zover een bepaald gedrag tot een stoornis kan worden gerekend) worden tegenwoordig steeds vaker aangerekend als zijnde erfelijk. Een overactieve Border met drijf- of nipneigingen is echt niet gestoord maar komt waarschijnlijk uit een familielijn met sterke drijf aanleg. De meeste problemen ontstaan doordat de eigenaar niet of niet voldoende op de hoogte is van de karakter eigenschappen van de Border Collie. En het overgrote deel van de problemen is te wijten aan ondeskundigheid op het gebied van hondengedrag in het algemeen. De hond is tegenwoordig geen hond meer, hij is steeds vaker een ‘lid’ van het gezin om maar niet te spreken over het ‘kind’ van het gezin! Vroeger kwamen gedragsproblemen met honden nauwelijks voor. Hetgeen heel begrijpelijk is, want; de hond mocht niet in de woonkamer (slechts in schuur of bijkeuken), laat staan dat de hond mee mocht naar de slaapkamer, toilet of badkamer! De hond mocht absoluut niet op banken of stoelen en kreeg meestal nauwelijks aandacht. Was hij lastig, dan werd hij naar een ander vertrek gebonjourd. De hond was ten alle tijde ‘het laagst in rang’ en wist dat ook dondersgoed!

Klik om naar boven te gaan

Blessures.
Een jonge Border Collie tot de leeftijd van een jaar moet het rustig aan doen. Tot die leeftijd bestaan zijn botten voor een groot gedeelte uit zacht kraakbeen. Zou hij te vaak en te wild rennen en springen dan is de kans bijzonder groot dat hij blessures oploopt. Hierbij denken we met name aan OCD (het loslaten van stukjes kraakbeen in de schouder) en heupproblemen maar ook kneuzingen, verdraaiingen, gebroken voetbeentjes en zelfs afgescheurde kruisbanden. Vooral met pups geen gekke spelletjes met ‘hoog gooiende ballen’ en frisbee’s! Maak vooral uw kinderen daarop attent! Het eerste jaar bestaat voornamelijk uit wandelingen aan de lijn en als de hond los mag en kan, gewoon rustig los, ook niet een uur robbedoezen met andere jonge honden. Een volwassen Border Collie mag veel bewegen maar ook weer niet te idioot, door hun gekke gedraai en gespring blijven ze blessure gevoelig. Het is inmiddels in Nederland al een paar keer voorgekomen dat een Border Collie tijdens een race sessie ‘over de kop’ is gegaan en dat zelfs met de dood heeft moeten bekopen. Wees dus voorzichtig! Vaak krijg ik de vraag: ‘wat moet ik nog meer met mijn Border Collie, ik fiets elke dag wel 20 km. en nog heeft hij niet genoeg?’ Tja, je bent slechts conditie aan het opbouwen en de hond kan steeds meer aan! Het naast de fiets meelopen is een hele goede bewegingsvorm maar dan wel in een rustig drafje! Geen wedstrijdje wie het hardste kan!

Bench of Kamerkennel gebruik.
Het is verstandig een jonge Border Collie op te voeden met behulp van een Bench of Kamerkennel. De opvouwbare draadkooi bench is het meest handig (maat ca. 40x60x80). Een veel gehoord probleem (waar ik vaak over gebeld word) is dat de pup er niet in wil, met de nadruk op niet willen! Hier begint al de eerste strijd met onze Border, namelijk iets niet willen. Een bekend spreekwoord dat in het bijzonder op de Border Collie van toepassing is luidt: ‘Kan Niet’ ligt op het Kerkhof en ‘Wil Niet’ ligt ernaast. De pup wordt de eerste nachten in de bench geplaatst met nestlap, knuffel en bot en het deurtje dicht! De bench staat bij voorkeur naast het bed of in de nabije omgeving daarvan. Zo voelt hij zich minder alleen en kunt u hem sussend of ietwat vermanend toespreken als hij jankt. Gaat hij midden in de nacht vreselijk te keer dan kan het zijn dat hij moet plassen en daar moet u gehoor aan geven. Overdag gaat de pup ook op gezette (liefst vaste) tijden in de bench. Niet alleen als u weg moet maar ook als u gewoon in huis bezig bent. Sommige pups zijn snel moe en vallen in slaap, er zijn echter ook overactieve of ‘drammerige’ pups die het niet accepteren dat ze in de bench moeten. Let wel; het deurtje blijft nooit open staan, dat gaat gewoon dicht! Sommige pups gaan echt vreselijk te keer, graven de kleedjes weg, bijten met hun bekje aan de tralies en zetten het gigantisch op een gillen. Dit gedrag moet je negeren maar als het gegil langer dan een kwartier aanhoudt verliest elke pup eigenaar zijn geduld en laat de pup weer los. De eerste belangrijke slag op weg naar het hoger in rang komen is gewonnen door de (nog maar) 7 weken oude pup! Pups die bij mij zo krijsen krijgen een ‘rammelblikje’ naar de bench toegegooid. (zie Belonen en Straffen) Eerst zal de pup schrikken van het gegooide blik, daarna zal alleen rammelen voldoende zijn om de pup tot stilte te manen.

Voorbeeld van een Vast Ritueel (aan te passen naar uw situatie):
06.00 uur plassen, poepen
06.30 uur eten in de bench (deurtje dicht)
06.45 uur spelen, plassen, poepen (enz.)
08.15 uur in de bench, slapen
11.15 uur plassen, poepen, spelen
12.00 uur eten in de bench (deurtje dicht)
12.30 uur plassen, poepen, los in huis
13.15 uur in de bench, slapen
16.15 uur plassen, poepen, spelen
17.30 uur eten in de bench (deurtje dicht)
17.45 uur plassen, poepen, los in huis
19.30 uur in de bench, maakt niet uit wat de pup doet
20.30 uur plassen, poepen, spelen
22.30 uur in de bench, slapen
04.00 uur plassen ?

Border Collies mogen graag ergens aan bijten, het maakt niet uit wat, alles krijgt een beurt. Let wel; dit gedrag heeft niets te maken met het feit dat u de hond te weinig beweging of aandacht zou geven! Het is tenslotte een jonge hond en daar mag u toch nog niet zo fanatiek mee doen. Laten we zeggen dat ‘vernielzucht’ een beetje bij het ras ‘ingebakken’ zit. Soms zijn er hele jonge pups die niks kapot maken maar pas op latere leeftijd beginnen, zo rond een maand of 10. Ga er in ieder geval van uit dat de bench nog heel lang nodig is, zeker tot 1,5 jaar. Vaak gooien pups ook constant de waterbak in de keuken om en dan moet u het water maar rantsoeneren. Waterbakjes in de bench zijn om die reden dus niet aan te raden. Kleedjes in de bench is vaak een doffe ellende, die worden meestal kapot gescheurd. Een stevige rubber mat (uit de landbouw) of een precies passende houten plaat is beter. Als de pup ‘los’ in huis vertoefd moet u er voor zorgen dat er iemand aanwezig is die de pup kan straffen als hij wat stuk maakt. Geef hem een kauwbot waar hij graag en lang op kauwt. Kan niemand op de pup letten, dan gaat hij in de bench. Om verveling of langdurig jammeren in de bench te voorkomen kunt u een KONG (Rubberen speeltje met een holte) vullen met puppy blikvlees of leverworst. Pups zijn dan uren bezig dat spul eruit te likken en vallen van vermoeidheid in een diepe slaap.

Klik om naar boven te gaan

Onrust.
Als de pup wat ouder wordt en wat meer privileges gaat eisen kan dat leiden tot een onevenwichtige situatie. Misschien gaat de pup grommen bij de voerbak of blaffen als de bel gaat. En waarschijnlijk springt hij steeds op de bank of stoot de koffiekopjes van de tafel; gek wordt je van dat beest! Grommen bij de voerbak is eigenlijk normaal gedrag. In de hondenwereld hoef je als ondergeschikte je voedsel niet af te staan aan je meerdere! Geef altijd zijn voer in de bench en bemoei je er verder niet meer mee. Het is zijn voer, daar ga je geen spelletjes mee doen van: bakje weg, bakje terug, dat is vragen om problemen. Blaffen als de bel gaat? Als u dat wilt, prima maar houdt er rekening mee dat dit gedrag ergerlijk kan gaan worden. Wilt u het niet dan is het rammelblikje weer een uitkomst. Eerst even het blikje ‘raak gooien’ (doet echt geen pijn) daarna is rammelen weer voldoende. Het veelvuldig op de bank springen schijnt een veel gehoord probleem te zijn dat, ondanks straf, niet is af te leren. Zelf heb ik daar nooit problemen mee gehad maar ze wel gezien en behandeld bij honden die daar heel dwars in waren. De oplossing: een halsbandje om de nek met een riempje zonder lus eraan dat de pup in huis blijft dragen (huislijntje). Zodra de pup op de bank springt, trekt u de riem strak waardoor hij een correctie krijgt. Hij zal waarschijnlijk even gillen maar u blijft streng en zegt duidelijk NEE. De pup zal, als u het goed gedaan hebt, (niet zo’n halfzacht rukje) het niet weer doen. Bent u zelf ergens anders in de kamer en ziet u de pup op de bank springen dan kunt u ook rammelen met het blik. Honden rond de salontafel? Leer ze dat maar beter af. Het geeft alleen maar stress, haren in de kopjes, gezeur om koekjes en, als de pup wat groter wordt, met de staart alle kopjes van de tafel! Verbied uw hond die ‘Salon Tafel Zone’ te betreden. Leer hem het commando ‘Ga Terug’ en leer hem dat aan tegelijk met het knippen van de vingers. Wijs gewoon met je arm die richting op waar je hem hebben wil. De Border Collie is slim genoeg om dat snel door te hebben. Het knippen met de vingers is een fijn teken om zonder geschreeuw aan te geven dat de hond even niet gewenst is. Border Collies zijn gigantische zeurkousen die om aandacht blijven drammen. Een knipje met de vingers betekent gewoon in nuchter Hollands ‘ophoepelen’. Vaste regel in huis: geen drukke wilde spelletjes (zeker niet op plavuizen), niet schooien en drammen, niet blaffen, bezoek niet lastig vallen en zonder tegenstribbelen in de bench gaan wanneer de baas dat wil. De hond hoeft ook niet constant de baas achterna te sjouwen. Toilet en badkamer bijvoorbeeld zijn toch echt verboden terrein voor een hond. Telkens als je door een deur gaat zeg je blijf tegen de hond en zorgt ervoor dat hij je niet volgt. Maakt hij stennis dan rammel je weer met het blik! Een ander belangrijk punt wat rangorde betreft: de hond moet voor de baas wijken. D.w.z. als je ergens loopt en de hond ligt in de weg moet hij automatisch opstaan en aan de kant gaan. Maak hem dat heel duidelijk door bewust tegen hem aan te lopen. Eventueel commando: ‘ga weg’.

Slecht eten.
Veel Border Collies worden op den duur slechte eters. Met de nadruk op ‘worden’ want altijd zijn puppies erg goede en grage eters. Bij de nieuwe eigenaar gaat het vaak al snel mis. De pup laat in zijn onwennigheid nog wel eens zijn bakje staan en al snel is er paniek want ‘hij moet toch wat eten!!’ De Border Collie is extreem handig in het uitbuiten van menselijke gevoelens. Zodra hij doorheeft dat niet eten vreselijk veel aandacht en lekkere extra-tjes oplevert is het eetprobleem gevestigd. Zo’n eetprobleem is vaak moeilijk te doorbreken en de hond zal zeer zeker altijd een magere schriel blijven. De baas verontschuldigd zich dan met het antwoord, ‘tja het is een Border Collie hè, hij loopt het er zo weer af’. Dergelijke magere honden zijn inderdaad vaak overactief, en slapen erg weinig. Een Border Collie, ook al werkt hij nog zo hard of betreft het een teef met veel pups, hoeft niet mager te zijn! De volgende remedie geldt voor elke hond en werkt gegarandeerd!
- Geef een magere hond brokken (van een normaal merk) en meng daar elke dag PENS met BRUINBROOD doorheen.
- Geef juist geen Energie voer, daar wordt een hond niet dikker van, slechts actiever. (vergelijkbaar met een paard dat te veel haver krijgt)
- Eet de hond (ook pup) vandaag niet, dan krijgt hij morgen ook geen eten. En dat geldt ook voor de volgende dag.
- Verander niet steeds van merk, het lichaam van de hond moet zich telkens opnieuw instellen. (darmproblemen)
- Een Border Collie is in staat om vier dagen niet te eten en verder geheel levenslustig te blijven. Laat u dus niet van de wijs brengen en houdt vol! - Alle honden lusten pens, alleen de mens trekt zijn neus er voor op en daarom zijn hond ook! (BC intelligentie ...)
- Geef een magere hond zijn eten ‘s avonds laat. Dan rust hij uit en wordt het voedsel beter door het lichaam opgenomen.
- Pups (vanaf 7 weken) eten gewoon 3 x per dag. Met een half jaar 2 x per dag en met een jaar 1 x per dag. (soms is het beter ‘s morgens toch een hele lichte maaltijd te geven)
- Geef jonge honden en magere volwassen honden verplicht rust in bench of kennel.
- In ieder geval is slapen na het eten erg goed om een eventuele maagdraaiing te voorkomen. Nooit vlak na het eten met de pup wild gaan spelen!
- Water staat te allen tijde beschikbaar, behalve bij pups die steeds de boel omgooien, die krijgen op gezette tijden een bakje water aangeboden.
- Onze honden die dagelijks bij de kudde werken krijgen 1 x per dag te eten, altijd ‘s avonds om 10 uur, lopen dagelijks wel 80 km. en zijn nooit en te nimmer mager. Zij krijgen een gewone onderhoudsbrok met daardoorheen pens en soms oud bruinbrood.

Klik om naar boven te gaan

Drijven en Bijten.
Border Collies hebben nog wel eens de neiging om andere honden of katten te willen drijven. Vooral de huiskat is vaak het slachtoffer. In eerste instantie is het een leuk gezicht als een pup de kat drijft maar later wordt het zeer hinderlijk. Sommige katten slaan van zich af maar meestal is de Border Collie daar niet van onder de indruk en blijft doorgaan. Ze tonen drijfgedrag (sluipen, cirkelen) of het ‘eye’. Een enkele keer gaat een Border Collie zover dat hij het gedreven dier probeert te bijten. (kent zijn grenzen niet) Dit gedrag wordt een enkele keer ook bij (vaak kleinere) kinderen waargenomen. En dan niet zozeer het drijven en cirkelen maar voornamelijk het bijten (nippen) in wapperende handjes en kleding (de broekspijpen) Wanneer de pup of jonge hond dit gedrag in huis vertoond moet dat direct en hard afgestraft worden. De pup wordt in het nek- of wang vel geknepen tot hij een flinke gil geeft. De pup moet beslist even gillen om er zeker van te zijn dat deze de boodschap begrepen heeft. Border Collies zijn heel hardnekkig in dit gedrag en geven het niet zo maar op vandaar dat de correctie goed en hard moet zijn. We hebben dat bij een moederhond gezien hoe dat gaat en waren verrast door de vasthoudendheid die zij toonde bij het bestraffen van haar pup. De pup werd net zo lang met de bek op de rug gehouden tot hij zich overgaf en zo stilletjes nog een tijdje met het buikje bloot bleef liggen. Ze gebruikte bij het neerleggen zowel haar bek als haar voorpoten. Echt aan het nekvel optillen en door elkaar schudden zie je bij honden nooit. (alleen bij prooi dood schudden)

Auto's drijven.
Border Collies die op straat de auto’s willen drijven zijn een regelrechte ramp voor de eigenaar. Eerst lijkt het of de hond angstig is, hij neemt vaak een gedrukte houding aan en wil dan weglopen. Omdat de hond aan de riem zit en de baas meestal toch wel doorloopt zie je dat het gedrag verandert in het drijven. Zodra er een auto in beeld komt gaat de hond een sluiphouding aannemen en als de auto voorbijzoeft wil hij er achteraan rennen. Als de pup hier in een vroeg stadium voor bestraft wordt, snel corrigeren (in nek/wangvel knijpen), en stevig doorlopen kan het gedrag verdwijnen. Wacht men hier te lang mee dan rest slechts het gebruik van een ‘Hoofdhalter’. Zelf ben ik het meest tevreden over de Gentle Leader, deze is goed verstelbaar en van zacht doch sterk materiaal. Doordat de neus van de hond gestuurd kan worden richting baas kan hij geen eye meer vertonen op het bewegende object. Een ideale oplossing die naar mijn mening nog veel te weinig wordt toegepast omdat veel instructeurs erg moeilijk doen over dit hulpmiddel. Mits goed toegepast (geen rukken geven) het beste middel om weer fatsoenlijk te kunnen wandelen. Zie ook de tekst bij “trekken aan de lijn” voor de attentie oefeningen met de slipketting. Afleiden met speeltjes of voer helpt in veel gevallen niet of niet meer. Ook op de hondencursus zie je wel Borders die de andere honden in de groep het eye geven. Bijten in armen en benen tijdens of na het lopen van een behendigheid wedstrijd kan voorkomen worden door goede training (vooruitwerken) en bij de finish een sjorspeeltje zodat ze zich daar in uit kunnen leven. En natuurlijk het commando: ‘klaar’ of ‘genoeg’, de hond moet dan al zijn activiteiten staken!

A-Sociaal Gedrag?
Border Collies zijn niet altijd vriendelijk naar andere honden. Er zijn schatten bij die alles goed vinden en met iedereen overweg kunnen maar sommigen ... Meestal zijn het teven die een soort van ‘blijf van mijn lijf’ mechanisme hebben. Zij grommen nauwelijks maar gaan binnen een seconde van tijd tot een heftige felle aanval over. Als teven elkaar echt niet mogen kan het gevecht ook lang duren en de wonden zijn doorgaans diep. Reuen zijn daar toch anders in, eenmaal uitgevochten komt er niet snel opnieuw een strijd. Vaak zie je bij pups al dat rare gedrag van het wegsnauwen, haast een paniekerig gedrag waardoor je als eigenaar al snel je pup troostend toespreekt. Fout dus! Als de pup als een idioot te keer gaat omdat een andere pup iets te hardhandig was dan pak je de pup even bij de kop (wangen) omhoog, kijkt hem in de ogen en spreekt hem vermanend toe: ’stel je niet aan, doe maar gewoon’. Maakt de hond er een gewoonte van om naar elke hond te grommen die hij tegenkomt dan wordt hij daar telkens weer voor bestraft. Je laat de pup zitten en beloont hem met een aai over de bol dat het goed is als hij kalmeert. (ontspant) Accepteer nooit een gevecht van je hond, ook al stond hij misschien in zijn recht. Leer de hond maar te gaan liggen als er vreemde honden op hem afkomen. Dan is de lol voor die andere hond er snel af.

Trekken aan de lijn.
Een onderwerp waar bij mij soms de haren ten berge van rijzen. Een probleem dat in de top 3 van de Border Collie kwalen staat en waar men als eigenaar zo luchtig over doet. De volgende uitspraak is zo ongeveer historisch aan het worden: "Het gaat zo goed met ons hondje, alleen aan de riem lopen dat wil hij niet. Los gaat veel beter, hij luistert ook zo goed". Deze zin spreekt boekdelen! Allereerst weer dat akelige ‘wil niet’, daar word je moedeloos van. De hond heeft niks te willen! Ten tweede, dat hij los veel beter luistert, zal mij een zorg zijn. De hond heeft het maar wel mooi voor elkaar dat hij niet aan de riem hoeft en dus heeft de hond de broek aan in huis. Trekken aan de lijn mag niet, het is hinderlijk en toont een gevoel van onmacht. De allerbeste methode is mijns inziens nog steeds de corrigerende methode, al dan niet met slipketting. Baas en hond starten tegelijk, hond schiet vooruit, baas draait acuut de andere kant op en de hond corrigeert zichzelf. Blijf een tijd heen en weer lopen op deze wijze en je zult zien dat de hond uit respect niet meer trekt aan de lijn. Bij gevoelige honden doe je het met een gewone vaste halsband en bij ‘tanks’ gebruik je de slipketting. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld het verlaten of binnengaan van deuren en poorten. Eerst de baas, dan het gevolg! Overigens is dit ‘wandelen zonder trekken’ heel wat anders dan het keurig nette volgen dat een hond op de cursus leert.

Tot Slot.
Wanneer de Border Collie goed is opgevoed, alles doet wat zijn baas hem zegt en ‘wil niet’, ‘kan niet’ en ‘durf niet’ in zijn vocabulaire ontbreken is hij een fijne vriend die in huis heel goed te houden is. Alles is deze intelligente honden te leren, hieronder vallen dus zeker de huis-, tuin- en keukenregels! Denk eraan dat de hond er is voor uw plezier en niet andersom, ook al is hij een Border Collie. Ook onze honden hebben geleerd dat er dagen zijn dat er wat minder activiteiten op de kalender staan. Zij hebben geleerd dat niet elke dag hetzelfde is en dat er soms een wandeling of een uitje niet gemaakt kan worden. Als zij in de zomer plots drie weken stil liggen na weken van hard werken bij de schaapskudde, worden zij daar niet anders van. Het wordt gewoon geaccepteerd. Als zij een blessure hebben en ze mogen een aantal dagen of weken hun poot niet belasten dan hebben zij daar vrede mee, omdat wij dat willen. En ik ben blij dat we ze dat geleerd hebben want met de MKZ (Mond & Klauwzeer) problematiek in 2001 lagen ze maandenlang stil. Niet bij de schapen, niet naar cursus of training, zelfs geen wandeling langs de beek. Ze accepteren het, omdat wij dat willen.

Bij ons leven geen neuroten maar fijne, goed opgevoede Border Collies!

Auteur: G. Abbink-Burgers © G. Abbink-Burgers 2001 - 2010

 

Klik om naar boven te gaan

 

 

Klik om de tekst weer te geven / verbergen ONTWIKKELINGSFASEN VAN DE HOND

Ontwikkelingsfasen van de hond

Het begin
Puppies worden geboren na een draagtijd van gemiddeld 9 weken (62 dagen, gemiddeld 59-63 dagen). Het sociale gedrag van de hond is niet aangeboren. Het is wel in aanleg aanwezig maar moet door leerprocessen ontwikkeld worden. De hond krijgt, net als de mens, bij de geboorte bepaalde eigenschappen mee; de zogenaamde erfelijke eigenschappen, die van invloed zijn op zijn gedrag. Daarnaast doorloopt de hond, voordat hij volwassen is, een aantal fasen, die minstens evenveel invloed uitoefenen op zijn latere gedrag. De belangrijkste tijd in het leven van een hond is de socialisatieperiode, die de eerste maanden van zijn leven beslaat. De socialisatieperiode bestaat uit twee fasen. Alles wat hij in deze korte periode leert en meemaakt (of juist niet leert) bepaalt voor een groot deel zijn latere ervaringen. Hij leert hoe hij met zijn soortgenoten, andere dieren en mensen moet omgaan, maar ook went hij in deze tijd het gemakkelijkst aan vreemde geluiden of rare voorwerpen. Een pup die in deze periode weinig of niet te maken heeft gehad met al deze prikkels, zal op latere leeftijd altijd wat moeite blijven houden er aan te wennen. Dit kan zich uiten in diverse gedragsproblemen, zoals bijvoorbeeld agressie of angst. Alle reden dus om hier veel aandacht aan te besteden bij de opvoeding van uw nieuwe pup!

1. De Neonatale Fase (eet- en slaapfase), vanaf de geboorte tot ongeveer 2 weken leeftijd. In deze periode doet de pup niets anders dan groeien, slapen, drinken, wat rondkruipen om de tepel te vinden en zich ontlasten. De moeder masseert door likken de buikjes van de pups om het ontlasten te bevorderen. Om warm te blijven kruipen ze lekker tegen elkaar aan (contactliggen). Er is verder nog geen sociaal contact tussen de pups onderling. De pup is bij de geboorte nog niet af; de hersenen zijn nog niet helemaal ontwikkeld, de oogjes en oortjes zijn nog dicht, hij ziet en hoort niets. De pup kent in deze periode ook nog geen angst. Reuk-, tast- en temperatuurzintuigen werken al wel, daarom is het belangrijk de pup iedere dag in handen te nemen om hem vertrouwd te maken met mensen. Verder kan hij ook piepen. Als hij te ver van zijn nestgenoten is verwijderd, hun lichaamswarmte niet meer voelt, piept hij erbarmelijk waarop de moeder reageert en hem terug brengt. Ongeveer op de 12de-13de dag gaan de ogen open maar hij kan pas rond de 18de dag zien. Omstreeks dezelfde tijd gaan de oortjes ook open en het reukvermogen ontwikkelt zich verder.

2. De Overgangsfase (2-3 weken). De pup ontwikkelt zich nu heel snel. Met het ontwikkelen van de hersenen en van het moment dat hij ziet en hoort, begint hij op zijn omgeving te reageren. Hij kan nu ook op zijn pootjes staan en lopen. Vanaf de 20ste dag komen de tandjes door.

3. De Primaire socialisatiefase: ‘nieuwsgierig’ (einde 3de week tot ongeveer 12 weken leeftijd). Een zeer belangrijke periode in het leven van de hond, waarin hij allerlei ervaringen op doet maar dit ook op moet doen omdat dit van groot belang is voor zijn gedrag op latere leeftijd. In deze periode moeten de pups de rest van de buitenwereld als normaal gaan beschouwen. In deze periode leert hij wie en wat hij zelf is en wie zijn soortgenoten zijn. Hij bindt zich als het ware aan deze wezens en zal daar later normaal mee omgaan en ze bijvoorbeeld niet als prooi beschouwen. De 4de t/m de 7de week wordt de door sommige wetenschappers ook wel inprentingfase genoemd, andere denken dat de inprenting maar een paar dagen duurt. Het is in ieder geval een gevoelige periode waarin de pup vooral vertrouwd raakt met zijn directe leefsituatie. In deze, maar zeker ook in de 2de deel van deze fase die van de 7de tot ongeveer de 12de week duurt, is de pup zeer ontvankelijk voor nieuwe indrukken. Hij zal dan ook veel contact met mensen moeten krijgen, zodat hij de geur van mensen goed in zich op kan nemen om ze ook als soortgenoot te leren kennen. Het is gebleken dat in deze periode alle indrukken die de pups opdoen, in het geheugen wordt opgeslagen. Het kan later moeilijk worden ingehaald. Pups worden dus in contact gebracht met zoveel mogelijk mensen, dieren, dingen en situaties en moeten de rust en de tijd krijgen om alles goed te bekijken, besnuffelen en soms in de bek te nemen. Omdat de pups in deze periode zo leergierig en nieuwsgierig zijn, proberen ze van alles en nog wat uit en moeten ze heel erg veel spelen, niet alleen met speelgoed maar vooral ook met elkaar, binnen het eigen nest maar later ook op puppycursus. Ze leren de grenzen van het spel kennen en de kracht van hun eigen kaken. Alle beleefde ervaringen worden op volwassen leeftijd als normaal beschouwd.

Pups die in deze fase geïsoleerd opgroeien en geen of weinig contact hebben met andere honden hebben gehad, zullen later altijd problemen hebben om in andere honden soortgenoten te zien. Ze zullen zich asociaal gedragen tegen hen. Pups die niet of weinig in contact zijn geweest met mensen, zullen deze eng vinden en zich daarnaar gaan gedragen. Omdat een groot deel van de primaire socialisatiefase bij de fokker wordt doorgebracht is deze mede verantwoordelijk voor deze periode.

Klik om naar boven te gaan

Tussen de 3-5 weken gaat de pup overal frank en vrij op af zonder angst voor mensen, dieren en dingen. Na ongeveer 5 weken reageert hij voor het eerst angstig, hij herstelt zich echter vrij snel. Later zal dit herstel steeds langer duren. Wanneer de pup 7 weken oud is, is het toenaderingsgedrag en het vluchtgedrag in evenwicht, daarna neemt het toenaderingsgedrag af en het vluchtgedrag neemt toe. Rond de 12de week is dit proces voltooid en vanaf die tijd zal de pup onbekende en nieuwe zaken met gepaste terughoudendheid onderzoeken. U begrijpt dat als een pup geïsoleerd is opgegroeid en hij pas na de 12de week naar de nieuwe eigenaar gaat dit voor grote problemen kan zorgen. Op +/- 7 weken worden de pups gespeend; de teef accepteert niet meer, dat haar kroost nog aan de tepels komt om te drinken. Vanaf dit moment mag de pup naar de nieuwe baas.

De pups worden intussen steeds onafhankelijker, ze zijn goed in staat vast voedsel te eten en drinken nog nauwelijks bij hun moeder. Voor de meeste rassen is rond de 8ste week de beste tijd om naar de nieuwe eigenaar te gaan. Het is de taak van de nieuwe eigenaar om verder te gaan met de socialisatie door de pup overal mee naar toe te nemen en zoveel mogelijk indrukken te laten krijgen van de wereld waarin hij zal leven. Vergeet echter niet om de pup ook rust te geven, dus niet elke dag de hele dag met hem op stap. Indrukken blijven het beste "hangen" waarneer ze herhaald worden. Het wandelen met de pup gaat ongeveer met 5 minuten per levensmaand, dus een pup van 4 maanden 4 x 5= 20 minuten wandelen per uitlaatbeurt. Of met 1 minuut per weekleeftijd, dus met een pup van 12 weken 12 minuten wandelen. Er wordt uitgegaan van 5 a 6 wandelingen per dag. De pup kan nu ook worden geleerd in huis zindelijk te zijn en waar hij wel en niet op mag kauwen. Spelenderwijs worden hem de basis oefeningen aangeleerd: zit, af en hier, maar zeker ook aan de lijn meelopen zonder te trekken.

Tussen de 8 en de 10 weken leeftijd beleeft de pup een periode van emotionele instabiliteit, waarin gemakkelijk angstindrukken worden gevormd. Blijf dus te allen tijde rustig en houdt de leiding.

Wennen aan prikkels: Ook moeten ze leren dat allerlei prikkels als bv. lawaai van auto's, treinen, apparaten enz. niet eng is. Dit proces wordt socialisatie genoemd. De 1e solcialisatieperiode moet rustig gebeuren, anders krijgt de pup een overkill aan informatie en kan hij dat niet op de juiste manier verwerken. Het is prima om de pup op de arm te nemen en rustig te laten wennen aan de nieuwe prikkel(s). U merkt snel genoeg of uw pup angstig of nieuwsgierig is. In het eerste geval is uw hond nog niet toe aan de prikkel. In het tweede geval is de pup klaar om op de grond op verkenningstocht te gaan. Als het nog wat angstig is negeer uw angstige pup en troost het niet, want dan versterkt u de angst. Breng in een later stadium de pup opnieuw met de prikkel in aanraking, na een paar keer zal de hond de prikkel als normaal gaan beschouwen en er niet meer angstig voor zijn. Het eenmalig in contact brengen van de pup met kinderen, oudere mensen, verkeer en andere dieren, is onvoldoende. Deze ontmoetingen moeten meerdere keren herhaald worden en heel belangrijk is daarbij de reactie van de eigenaar op het gedrag van de pup.

Reageert de pup angstig, dan wordt vaak geadviseerd 'negeren'...maar een hond verstijfd van angst, kan helemaal niet leren! Dus in plaats van negeren, zul je het stress(angst)niveau moeten verlagen en dat doe je door bijvoorbeeld de pup op te tillen en te aaien tot je de spanning voelt wegzakken en dán ga je opnieuw de confrontatie aan. Alleen optillen en troosten is onvoldoende, daar leert de pup niets van.

4. Secundaire socialisatiefase: ‘angst’ (12de week t/m 6de maand). Deze fase wordt ook wel angstfase genoemd. De nieuwsgierigheid die de 1e socialisatiefase kenmerkt, heeft plaatsgemaakt voor angst. De pup zal niet meer enthousiast de wereld tegemoet treden, maar juist terughoudend zijn en vluchtgedrag vertonen. Het herstelvermogen na een vervelende ervaring is lang en in deze fase is de kans dat de pup blijvend bang blijft voor bepaalde dingen groot. De hond moet leren, dat alle dingen waarmee hij al ooit geconfronteerd was voorheen, nu ook niet gevaarlijk zijn en dat er dus niets nieuws onder de zon is wat dat betreft. Het fnuikende van deze fase is dat uw pup weer gedesocialiseerd kan raken als deze het bovenstaande proces niet leert. Deze periode is belangrijk voor de relatie in de toekomst tussen de hond en zijn roedel/gezinsleden. Als het goed is kent de hond zijn plaats in zijn roedel/gezin. Als hij voldoende leiding krijgt is hij vrolijk en tevreden, er heerst rust in de roedel en de jonge hond voelt zich veilig. De hond wordt echter ook ondernemender, verlegt zo nu en dan zijn grenzen en probeert zijn roedelgenoten uit om te zien hoever hij kan gaan. Hij komt niet meer direct wanneer je hem roept, en voelt zich niet meer geroepen om bepaalde oefeningen uit te voeren. Of hij kan ineens gaan grommen als iemand in de buurt komt. Het enige dat werkt is in deze periode een stabiele leider te blijven die duidelijk en consequent is.

Klik om naar boven te gaan

5. Puberteit (ongeveer vanaf een leeftijd van 6 maanden). Vanaf ongeveer de 6de maand breekt de puberteit aan, bij de een treedt het eerder op dan bij de ander. De ene hond vertoont ook meer puberaal gedrag dan de ander. De touwtjes worden, indien nodig wat meer aangetrokken en we accepteren geen gedrag wat niet door de beugel kan. Teefjes worden in deze periode voor de eerste keer loops en reutjes gaan hun poot optillen bij het plassen en zullen hun blaasinhoud over meerdere plekken willen gaan verspreiden tijdens het uitlaten. Als de rangorde op dit moment niet duidelijk is zal de hond zeker een greep naar de macht gaan doen op een leeftijd van 2-2 ½ jaar. Naarmate de pup volwassen wordt, ontwikkelt hij zijn roedelgedrag. Dit gedrag is een resultaat van zijn verzamelde ervaringen en van het effect van de geslachtshormonen die vanaf het begin van de puberteit worden gevormd.

In een gezin wordt de hond ertoe aangezet een geschikte rol binnen het gezin te vinden. Hoewel de hond vroeg geslachtsrijp wordt, wordt de emotionele volwassenheid pas een jaar later bereikt. Op elk moment van de geslachtsrijpheid tot de volwassenheid kan de hond zijn plek binnen het gezin aanvechten. Dit doet de hond niet omdat hij een rothond is of omdat hij u wilt pesten maar omdat zijn instinct dit zegt. Zorg er dus altijd voor dat de rangorde in huis duidelijk is en ook blijft.

6. Volwassen fase. Honden die verrijkt zijn opgegroeid hebben het gemakkelijker dan honden die weinig of niets hebben meegemaakt. Ook in deze periode kan men echter de hond nog veel aan- of afleren als dit op de juiste manier wordt aangepakt.

7. Ouderdomsfase. Grote honden zijn meestal eerder oud dan de wat kleinere honden. Door lichamelijke gebreken kunnen er gedragsveranderingen ontstaan. Probeer de hond zo actief te houden als mogelijk is voor een oudere hond. Wanneer het lichamelijk misschien niet meer mogelijk is veel met te hond te spelen of lopen is het waarschijnlijk nog wel mogelijk hem geestelijk te stimuleren.

Bron oa: http://www.dierenkliniekhof.nl/informatie/puppies/ontwikkelingsfasen

Klik om naar boven te gaan

 

 

Klik om de tekst weer te geven / verbergen TRAINEN

Tekst volgt later

 

 

Klik om de tekst weer te geven / verbergen KIND & HOND

Tekst volgt later

 

 

Algemeen:

Eten: Biedt een pup tot 3 maanden leeftijd 4x per dag eten aan, vanaf 3 maanden 3x per dag en vanaf 6 maanden 2x per dag.

Ontwormen: Volwassen hond 2x per jaar
Pup: op de leeftijd van 2 wkn, 4 wkn, 6 wkn, 8 wkn, 4mnd, 6 mnd, 1 jaar, 1,5 jaar, 2 jaar etc

Wanneer komen de tanden door? Bij de geboorte zijn de tanden van de puppies nog niet te zien. Ze zitten nog onder het slijmvlies. De eerste elementen van het melkgebit komen 3-4 weken na de geboorte door het slijmvlies te voorschijn.
Snijtanden komen door bij 3 – 4 weken, wisselen bij 3 – 5 maanden
Haaktanden komen door bij 3 – 5 weken, wisselen bij 5 – 7 maanden
Premolairen komen door bij 4 – 12 weken, wisselen bij 4 – 6 maanden Molairen komen door bij 4 – 7 maanden

Dierenarts:
Ga naar de dierenarts zodra het hondje bij u thuis is om het door uw dierenarts na te laten kijken. De dierenarts kan kijken of de pup gezond is en de ontworming en vaccinatiestatus controleren. Ook is het heel belangrijk dat de pup alvast aan een dierenarts kan ruiken cq wennen. De pup zal deze nieuwe ervaring nog onbevangen tegemoet treden. Tijdens deze gezondheidscontrole wordt oa gekeken naar:
Pootje het gebit en vooral of de stand goed is
Pootje de oren, vooral oormijt zie je nog wel eens bij puppies
Pootje er wordt naar hart en longen geluisterd
Pootje de buik wordt nagevoeld en er wordt gecontroleerd of er geen navelbreuk aanwezig is
Pootje de vacht wordt gecontroleerd op parasieten zoals vlooien
Pootje het gewicht van de hond wordt bekeken, of dit in verhouding is tot de grootte van de pup
Pootje bij een reu wordt gecontroleerd of de balletjes ingedaald zijn
Pootje de chip wordt gecontroleerd, de voeding wordt besproken en er wordt een digitale foto gemaakt voor in het paspoort van uw hond

Laat uw hond chippen indien dit nog niet uitgevoerd is in het nest bij de fokker. Mocht uw huisdier weglopen dan is het via de chip snel weer bij u terug te brengen. De chp is een unieke code die dierenartsen en asiels kunnen aflezen. De unieke code is gekoppeld aan uw naam en telefoonnummer (of die van de fokker als u die gegevens vergeet te wijzigen!!).

Op 9 weken leeftijd worden de puppies voor de tweede keer gevaccineerd. Ook dan vindt een gezondheidscheck plaats. Op 12 weken krijgt uw pup de 3e vaccinatie, de grote cocktail (vaccinatie tegen 6-7 verschilende ziektes). Ook mag uw pup vanaf 12 weken tegen rabiës gevaccineerd worden. Dit is verplicht als u met uw dier naar het buitenland wilt gaan.

Denk erover na of u wel / geen verzekering wilt afsluiten voor uw hond!!

Sterilisatie of castratie
Als een teef ouder is dan 6 maanden dan kan ze gesteriliseerd worden. Een teef wordt voor de 1e keer loops tussen de 6 maanden en 1 jaar. De één adviseert om een teef 1x loops te laten worden en haar 2-3 maanden na deze loopsheid te laten steriliseren. De ander adviseert om het voor de 1e loopsheid te doen. Informeer u over de voor- en tegens van beide opties en maak een keus waar u zelf achter staat. Als een reu 9 maanden oud is dan kan hij gecastreerd worden.

Het zindelijk maken van uw pup
Belangrijk hierbij is, dat u de signalen die uw hond afgeeft vlak voordat hij gaat plassen of poepen oppikt en hier adequaat op reageert. Vaak zijn dit tekenen van onrust. Loop dan direct met de pup naar buiten. Zeker de eerste maanden is het zaak vaak uw pup uit te laten. Doe dit in ieder geval nadat de pup geslapen heeft, na spel en na de maaltijd. Wanneer de hond buiten zijn behoeften doet wordt hij daarvoor uitgebreid beloond. Wanneer de pup onverhoopt toch binnen heeft geplast of gepoept mag u hem hiervoor nooit bestraffen. U kunt beter de pup oppakken en buiten zetten. Een pup heeft een plasrem dus zodra u de pup optilt houdt hij op met plassen.
Enkele tips: de pup niet 's avonds laat nog laten eten of drinken, desnoods midden in de nacht nog een keertje uitlaten, plaats uw hond 's nachts en bij uw afwezigheid in een bench. Honden houden er namelijk niet van om hun eigen nest te bevuilen.

Neem de pup niet mee in bed als u gaat slapen. Het is ook niet verstandig om de hond naast u op de bank te laten zitten of slapen. Een pup moet van jongs af aan door krijgen dat het lager in rang is dan de mensen om hem/haar heen. Als de rangorde niet goed duidelijk is dan is het gevaar aanwezig dat de hond later zich niet lager in rang voelt en onhandelbaar wordt.


Klik om naar boven te gaan

Staan er ergens fouten of is iets onvolledig, laat het me weten alsjeblieft en stuur me een mail.